donderdag 2 januari 2014

Het leed dat sociale media heet

Ik heb het er vast al eens eerder over gehad, maar voor het geval het iemand ontgaan is: ik ben een enorm onzeker wezentje, vooral wat betreft het moederschap.
Doe ik het allemaal wel goed, hoe kan het beter, wat doe ik beter niet? Uren van denk-, praat- en opzoekwerk zit erachter, maar niemand die het gepaste antwoord weet en bij het minste puntje kritiek zit ik dagen te tobben.
Het verbaast dan ook niemand dat ik vaak de neiging heb om mij te bewijzen en veel bevestiging nodig heb. Herkenning in allerhande vormen, mensen die zeggen dat ik het zo goed doe en ja, we kunnen er niet omheen, maar de sociale media spelen ook een rol.
Duizenden foto's heb ik van mijn zoon, waarvan honderden op Facebook.
Van elke gebeurtenis werd uitgebreid verslag gedaan aan de hand van een sh*tload aan foto's.
' He, kijk mij eens een leuke en verantwoorde moeder wezen!'
Als ik het verspreid, moet iedereen het toch wel zien? Leuk, toch?

En daar knelde het schoentje nu.
Ik had een exces aan fotomateriaal op feesboek staan. Veel teveel naar mijn goesting.
En dus gingen alle fotomappen van zoonlief op privé, alleen ik kan ze nu nog zien. Hier en daar zullen er nog wel foto's verschijnen (en waarschijnlijk zullen dat er nog wel meer dan voldoende zijn), maar geen mappen vol meer.
Maar men, wat een aanpassing. Ik durf het woord 'afkicken' bijna niet in de mond te nemen.
Hoe kon iedereen nu weten welke leuke uitstapjes we allemaal doen? En de leuke dingen die we elke dag thuis doen? Nu denkt iedereen vast dat ik zo'n saaie moeder ben die niks met haar kind onderneemt.

Maar toen besefte ik iets.
De wereld hoeft niet te weten wat een leuke, lieve en verantwoorde moeder ik ben.
Als zoon en ik dat zelf maar weten.

2 opmerkingen:

  1. Groot gelijk! Wat de rest van de wereld denk is niet belangrijk. Ik heb zelf 5 kinderen en geen van mijn kinderen staan op een sociale media. Ik vind het zelf niet nodig en doe het ook niet, sta er nog steeds achter. Gewoon doen wat bij jou goed voelt.

    BeantwoordenVerwijderen